Has Tantuni Mersin’de Yenir

Türkiye genelinde son birkaç senenin en çok sevilen lezzetlerinden birisidir Tantuni. Bildiğimiz gibi birkaç sene içerisinde Fast-Food kültürünün ülkemizde yaygınlaşması ile birlikte AVM’lerde her türlü yiyeceği bulabileceğimiz yeni yapılaşmalar söz konusu olmuştur. Ben şahsen dışarı çıktığım zaman yemek yeme ihtiyacı hissedersem hamburger dışında farklı lezzetleri de denemek isterim. İşte bu lezzetlerden birisi de Tantuni. Lezzeti, etinin kıvamı, içerisinde kullanılan baharatlar ve dürüm olarak yapılması aslında beni en çok etkileyen unsurlardan birkaçı. Tabi ki et severler de bu mükemmel lezzete hayır diyemezler.

Tantuni
Tantuni

Mersin Tantuni adı ile de bilinen bu mükemmel lezzeti her yerde yememek gerektiğine inanıyorum. Yapıştan yapışa fark var ve özellikle AVM ortamlarında franchise mantığı ile açılmış olan firmalar bu konuda çok fazla tercih ediliyor. Ancak bu mükemmel lezzetin hasını Mersin’de yerseniz aslında AVM ortamlarında yediğiniz etin tadının olmadığını rahatlıkla anlayabileceksiniz. Tantuni, aslında etinin kıvamı ve baharatının düzeyi en iyi ayarlanması gereken lezzetlerden de birisi konumunda.

Tantuni Yapılışı
Tantuni Yapılışı

Tantuni’nin Nesi Güzel?

Mersin şehrine has bir lezzettir ve aslında etli dürüm olarak da niteleyebiliriz. Mersin şehrinde çok fazla kabul edilmese de Türkmenlerden gelen bir lezzet olduğuna fazlası ile inanılır. Has Tantuni, içerisinde et ve kuyruk yağı barındıran mükemmel bir harmanlamadır. Ancak günümüzde iki çeşit üretim var. Birinde sadece akciğer eti karıştırılmış biftek ile yapılan dürüm vardır. Ancak Mersin şehrinde nereye giderseniz gidin ete kuyruk yağı karıştırıldığını görürsünüz.

Mersin Tantuni
Mersin Tantuni

Tantuni genellikle dürüm olarak yaygındır ancak istenildiği takdirde taze ekmek arasına da servis edilebilen mükemmel bir lezzettir. Etin sac üzerinde yağ ve toz biber ile birlikte harmanlanması mükemmel bir koku yayar etrafa. Daha sonra ise içerisine maydanoz, soğan piyazı, domates ya da bu gibi aklınıza gelebilecek birçok farklı yeşillik eklenerek o vazgeçilmez lezzet ortaya çıkar. Eğer bunun lezzetini tam olarak almak istiyorsanız yanında bolca limon ve süs biberi (ACI) kullanmanız tavsiye edilir. Mersin’e gittiğimde genellikle böyle yaparım ve iki dürüm yediğimi bilirim.

Tantuni Sunum
Tantuni Sunum

Yukarıdaki gibi bir sunum genellikle ufak ya da büyük çaplı lokantalarda karşımıza çıkar. Ancak bunu genellikle geleneği bozmamak amacı ile tablacı usulü yapan kişilerde yerim. İskemleler ve küçük masalara oturarak ayran ile inanılmaz bir lezzet olduğunu da söyleyebilirim. Sizlere de bu mükemmel lezzeti tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir